czwartek, 6 października 2011

Oliwkowa opowieść 2

Zgodnie z obietnicą - dziś będzie znowu o składnikach zawartych w naszych produktach. Wracamy do oliwy z oliwek, bo opowieść o niej właściwie nie ma końca.
Zbiór oliwek
Oliwki zaczyna zbierać się od połowy października. W zależności od regionu, zbiory mogą ciągnąć się nawet do stycznia lub lutego. Niezbyt wysokie, poskręcane drzewka oliwkowe powinno delikatnie poddawać się zabiegowi specyficznego "czesania" drewnianymi grabiami, aby strząsnąć dojrzałe owoce. To tradycyjna metoda, stosowana raczej w prywatnych sadach niż na skalę przemysłową. Owoce zbiera się na rozłożoną pod drzewkiem tkaninę. Następnie zbiór czyści się z listków i gałązek i poddaje tłoczeniu. We Włoszech, Grecji czy w Hiszpanii, wiele wiejskich posiadłości posiada rozległe sady oliwne, z których tłoczą oliwę na własny użytek lub na sprzedaż dla turystów. Oliwa ma najlepsze działanie, kiedy ma pochodzenie w pełni naturalne. Najlepszą jakościowo jest oliwa z pierwszego tłoczenia owoców na zimno, tylko z użyciem sposobów mechanicznych (bez podgrzewania czy dodatków chemicznych) – virgin lub extra virgin. I tylko ta może dać zamierzony efekt dla naszej skóry.
Oliwa nawilża, natłuszcza, zapobiega starzeniu, przyspiesza regenerację. Jest idealna do skóry suchej, wiotkiej, pomarszczonej i cienkiej. Stosować ją należy do codziennych potraw zamiast klasycznego oleju jak i na własnym ciele, zastępując balsamy czy kosmetyki.
Gałązka z młodymi owocami
Wystarczy wlać kilka kropel do ciepłej kąpieli czy podgrzaną nasmarować dłonie lub ciało. Oliwa nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy szybko wnikają w głąb skóry. Producenci często podkreślają jej natychmiastowe działanie odmładzające dzięki zawartemu w niej naturalnemu antyutleniaczowi – witaminie E. Kąpiel z użyciem oliwy działa kojąco po całym dniu pełnym stresu, bo delikatny zapach oliwy ma działanie relaksujące. Jej oczyszczające i odmładzające rezultaty przydadzą się szczególnie tym, którzy przez cały dzień narażeni są na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych. 
W kuchni z kolei podkreślane są jej właściwości oczyszczające, przyspieszające trawienie i wspomagając układ krążenia. 
 
Warto poświecić czas na te zabiegi. Przede wszystkim dlatego, że będziecie mieli wtedy pewność, że użyliście sprawdzonych składników wiadomego pochodzenia (zwłaszcza, jeśli oliwę przywieźliście sami z któregoś z krajów śródziemnomorskich). Dla osób , które chcą w pełni korzystać z tego doskonałego niemalże płynu a nie mają czasu na przygotowywanie zabiegów powinny wybierać kosmetyki z możliwie największą ilością składników naturalnych wysokiej jakości. Dodawana do kremu Dermactol Hand oraz Foot Olea Europea to oliwa z oliwek pochodzących z gajów Morza Śródziemnego. Gwarantuje ona jakość i szybkie działanie, jednocześnie przesadnie nie natłuszczając, co widać gołym okiem po pierwszym zastosowaniu kosmetyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz